یکی از مشکلات بزرگی که این روز ها با آن مواجه هستیم، نظرات غیر تخصصی و غیر اصولی درباره همه موضوعات است که در شبکه های اجتماعی عرضه می شود. تلاش برای جذب مخاطب باعث شده است که افراد زیادی در مورد موضوعاتی که اطلاعات کافی درباره آن ندارند تولید محتوا کنند. در مورد مسائل پر طرفداری مثل رژیم و رسیدن به تناسب اندام این موارد بیشتر هم دیده می شود. در این مقاله قرار است درباره باور های غلط در مورد رژیم گرفتن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
برای مطالعه بیشتر: کاهش وزن و لاغری بدون ورزش های سخت و رژیم سنگین
رژیم های لاغری و باورهای اشتباه رایج در مورد آن ها
رسیدن به تناسب اندام و داشتن یک وزن و فرم بدنی ایده آل خواسته مشترک بسیاری از افراد است. این هدف هم از نظر سلامتی جسمی یک تصمیم بسیار خوب است و هم می تواند اعتماد به نفس شما را افزایش دهد. البته توجه داشته باشید که با توجه به علاقه زیاد مخاطبان به این موضوع و پر طرفدار بودن آن، اطلاعات غلط بسیاری نیز در مورد آن ارائه می شود. این باور های غلط ممکن است باعث کاهش وزن شما شود اما اصولی نیستند و ممکن است به سلامت شما آسیب برساند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی این باور های اشتباه بپردزیم.
برای مطالعه بیشتر: آیا رژیم وگان برای بدن ضرر دارد؟
رژیم غذایی بدون ورزش یک روش کاهش وزن اصولی است
یکی از باور های غلط در مورد رژیم گرفتن این است که رژیم غذایی یا ورزش به تنهایی کافی هستند. در حالی که کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام در واقع نیازمند اصلاح سبک زندگی است. یعنی تغذیه صحیح و فعالیت بدنی اصولی، خواب کافی و دوری از مواد مضر مثل سیگار و الکل باید در کنار هم رعایت شود. البته رژیم های سنگین می توانند به تنهایی باعث کاهش وزن شما شوند اما این کاهش وزن ممکن است آسیب زا باشد. چرا که در صورت نداشتن تمرینات ورزشی و با کم کردن کالری دریافتی ممکن است بدن انرژی مورد نیاز خود را از عضله ها تأمین کند. در این حالت گفته می شود فرد دچار عضله سوزی شده و به جای چربی های انباشته عضلات خود را از دست می دهید.
به علاوه، رژیم های سخت، سوخت و ساز را در بدن شما کاهش می دهند. پس از مدتی بدن به دریافت کالری کم عادت می کند و فرد دچار استپ ورزنی خواهد شد. در حالی که انجام تمرینات هوازی و استقامتی همواره سوخت و ساز بدن شما را در سطح بالایی نگه می دارد. این موضوع باعث می شود حتی در زمان استراحت نیز کالری بسوزانید.
کربوهیدارت ها را به طور کامل حذف کنید
کربوهیدارت درشت مغذی هایی هستند که مصرف آنها برای بدن ما ضروری است. در واقع ساختار و عملکرد بدن ما به گونه ای است که نباید این مواد غذایی را به طور کامل حذف کنیم. کربوهیدارت های مغذی با داشتن مقادیر قابل توجهی ویتامین، فیبر و مواد معدنی خوراکی های مفیدی برای بدن ما هستند. مصرف مقادیر متعادلی از کربوهیدرات های سالم مثل غلات،حبوبات و سبزیجاتت نشاسته دار ضروری است و به سلامتی شما کمک می کند.
البته برخی مواد غذایی دارای کربوهیدارت مثل شیرینی ها، کیک، کلوچه، نوشینی های شیرین و آرد سفید در صورت مصرف بیش از اندازه می توانند باعث افزایش وزن و ابتلا به بیماری های مختلف شوند. بنابراین در مصرف این گونه محصولات باید احتیاط بیشتری داشته باشید.
خوراکی های دارای کلسترول و چربی باید به طور کامل کنار گذاشته شوند
بسیاری از افرادی که قصد کاهش وزن و رژیم دارند، حذف غذا های پرچرب را اولین گام در این مسیر می دانند. باید توجه داشته باشید که این باور درست نیز و بدن ما به چربی نیز مثل هر ماده مغذی دیگری نیاز دارد. تا جایی که کمبود چربی های مفید در بدن می تواند بیماری هایی مثل افزایش مقاومت به انسولین و سندروم متابولیک را ایجاد کند. البته با توجه به این که یک گرم چربی میزان کالری بیشتری نسبت به یک گرم پروتئین و یا حتی کربوهیدارت دارد، باید این مواد غذایی با مقدار کم تری مصرف شوند. همچنین، توجه داشته باشید که برخی مواد غذایی بدون چربی کالری بیشتری دارند.
در مورد کلسترول نیز دقیقاً همین باور های غلط وجود دارد. دقت کنید کلسترول بد و چربی های اشباع و ترانس مواردی هستند که باید مصرف آن ها تا حد امکان کاهش یابد. از طرف دیگر مصرف چربی های مفید مثل روغن زیتون و کلسترول های خوب مثل زرده تخم مرغ و ماست پر چرب مفید است و نباید حذف شوند.
محاسبه کالری های دریافتی و کاهش آن ها کافی است
یکی از باور های غلط در مورد رژیم گرفتن و تنظیم برنامه غذایی این است که کالری با کالری فرقی ندارد. یعنی در واقع افراد تصور می کنند که اگر مقدار کالری دو ماده غذایی یکسان باشد، فرقی ندارد که کدام یک را مصرف کنند. این باور کاملاً اشتباه است. مثلاً ممکن است دو غذا از نظر کالری یکسان باشند ولی یکی از آن ها بیشتر شامل پروتیئن باشد و دیگری کربوهیدارت. خب مسلم است که غذای پروتئینی انتخاب بهتری است چرا که مدت طولانی تری شما را سیر نگه می دارد و به تبدیل شدن چربی های ذخیره شده به عضله هم کمک می کند.
نوشیدن آب می تواند باعث کاهش وزن شود
یکی از نکاتی که باید درباره رژیم گرفتن در نظر داشته باشید این است که مصرف زیاد آب هیچ ارتباطی با کاهش وزن ندارد. البته آب کافی بدن شما را هیدراته نگه می دارد و به عملکرد بهتر بدن کمک می کند. به طور کلی مصرف آب کافی یک توصیه مهم است اما ربطی به لاغر شدن ندارد. همچنین، 8 لیوان آب در روز یک مقدار الزامی نیست و هر فرد با توجه به شرایط بدنی و محیط زندگی به مقادیر مختلفی اب در طول روز نیاز خواهد داشت.
هرچه رژیم سخت تر باشد، وزن بیشتری کم می کنم
از دیگر باور های غلط در مورد رژیم گرفتن می توان به این مورد اشاره کرد که برخی از افراد تصور می کنند هرچه در زمان رژیم بیشتر سختی بکشند و مواد غذایی مصرفی آن ها محدود تر باشد، وزن بیشتری کم می کنند. در صورتی که این باور درست نیست. اگرچه یک دوره رژیم سنگین می تواند وزن شما را به صورت ناگهانی کاهش دهد اما این کاهش وزن با آسیب های جسمی و حتی روحی همراه خواهد بود.
در مصرف غذا ها و خوراکی های سالم محدودیت وجود ندارد
برای بررسی این باور ابتدا باید به این نکته توجه کنیم که چطور چاق می شویم؟ زمانی که کالری دریافتی بدن ما از مقدار مورد نیاز بیشتر باشد، کالری های اضافی به صورت سلول های چربی در بخش های مختلف بدن انباشته شده و در نتیجه ما چاق می شویم. به همین دلیل است که هرچقدر یک غذا کم کالری و سالم باشد، باز هم مصرف بی رویه و کنترل نشده آن توصیه نمی شود. چرا که حتی مواد مفید و ضروری مثل ویتامین ها و مواد معدنی هم در صورت مصرف بیش از حد مضر هستند و به سلامتی ما آسیب می رسانند.
مصرف غذاهای بدون گلوتن باعث کاهش وزن می شود
بخشی مهمی از شکل گیری و رواج باور های غلط در مورد رژیم گرفتن به عدم آگاهی افراد برمی گردد. به طور مثال برخی از مردم تمایل دارند خوراکی های فاقد گلوتن مصرف کنند در حالی که حتی نمی دانند گلوتن چیست و چه ویژگی هایی دارد. گلوتن پروتئینی است که در غلات مانند گندم و جو یافت میشود. متخصصان سلامت معمولاً رژیم غذایی بدون گلوتن را برای درمان افرادی که بیماری سلیاک دارند یا به گلوتن حساس هستند، توصیه میکنند. بنابراین، رژیم بدون گلوتن یک رژیم درمانی است و هیچ ارتباطی با کاهش وزن ندارد. اگر بدون دلیل این پروتئین را از برنامه غذایی خود حذف کنید، ممکن است ویتامینها، فیبر و مواد معدنی مورد نیاز بدن خود را نیز دریافت نکنید.
از مکمل ها می توان بدون محدودیت استفاده کرد
یک نکته کلی و مهم درباره مصرف مواد غذایی وجود دارد که هرگز نباید ان را فراموش کنید. هر ماده ای باید به اندازه نیاز و در حد تعادل مصرف شود. چرا که یک ماده مفید در صورت استفاده بیش از حد می تواند به یک سم در بدن شما تبدیل شود. در مورد مکمل ها نیز این موضوع کاملاً صدق می کند. قبل از هرچیز شما باید با یک آزمایش ساده میزان مواد معدنی و ویتامین ها را در بدن خود اندازه بگیرید و سپس بر اساس آن تصمیم بگیرید که از چه مکملی به چه میزانی باید استفاده کنید. البته این کار را باید به یک پزشک بسپارید. مصرف بیش از حد مکمل ها می تواند باعث مسمومیت ها، اختلال گوارشی، آسیب های کبدی و بهم خوردن تعادل ریز مغذی ها شود.
چند ماده غذایی که بر خلاف باور عموم باعث کاهش وزن نمی شوند و کالری منفی هم ندارند
بسیاری از مردم تصور میکنند که برخی از مواد غذایی دارای کالری صفر یا منفی هستند و میتوانند به کاهش وزن کمک کنند، اما این تصور نادرست است. در واقع، هیچ ماده غذایی واقعاً کالری صفر یا منفی ندارد، زیرا حتی غذاهایی که کالری کمی دارند، همچنان انرژی تولید میکنند. برای روشن تر شدن این موضوع برخی از این مواد غذایی را همراه با مقدار کالری آن ها به شما معرفی میکنیم:
کرفس: 10 کالری در هر ساقه متوسط
گریپ فوروت: 50-60 کالری در هر میوه متوسط
پاپ کورن : 30-40 کالری در هر 100 گرم
کلم بروکلی: 55 کالری در هر پیمانه کلم پخته شده
میوه های خشک شده: کالری بیشتر نسبت به حالت معمولی به علت از دست دادن آب و غلیظ تر بودن
شکلات تلخ : 150-200 کالری در هر تکه
البته لازم به ذکر است که این مواد غذایی کم کالری هستند و می توانید از آن ها به عنوان جایگزین های مناسب برای خوراکی های پر کالری استفاده کنید. همچنین، این مواد معمولاً دارای ویژگی هایی هستند که به سلامت بیشتر کمک می کند اما خوراکی کالری منفی عملاً وجود ندارد.